My Image

Kroatische dessert wijn

van autochtone druiven

PZ Svirče Hadrian Prošek


Hadrian Prošek is een unieke dessert wijn gemaakt van de inheemse Bogdanuša druif. De druiven zijn laat geplukt en vervolgens gedroogd op stro waardoor ze een hoog suikergehalte genereren.
Uitspraak: Pûh zûh Swiertsjûh Pròsjèk
Wijnhuis:
PZ Svirče
Regio:
Hvar, Dalmatië
Druif: Bogdanuša
Jaar: 2011
Smaak: Deze dessertwijn wordt gekenmerkt door een aangename geur en een harmonische smaak met veel rozijnen.
Serveren bij: De herkenbare zoete smaak en een overvloed aan geur maken deze wijn een ideale keuze bij zoete desserts, chocola of koekjes en is ook heerlijk met een klontje ijs bij de koffie of als aperitief.
Ideale serveertemperatuur: Prošek is gekoeld het lekkerste en kan zelfs met een klontje ijs gedronken worden.
Alcoholpercentage: 15%.
Inhoud: 1 liter
Bijzonderheden: Na opening is de fles nog één tot twee jaar houdbaar.
Extra informatie: Prošek is de meest bekende Kroatische dessertwijn. Ondanks zijn naam heeft het niets te maken met de Italiaanse Prosecco, wat een mousserende wijn is. Er zijn geen overeenkomsten tussen de producten, hetzij met betrekking tot de productiemethode, stijl of de gebruikte druiven, noch is er een relatie tussen het ontstaan van de twee namen.

Prošek is beter te vergelijken met de (minder bekende) Italiaanse dessertwijn Vino Santo (heilige wijn). Dit zijn stro-wijnen, omdat ze vaak worden geproduceerd door het drogen van de vers geoogste druiven op rieten matten.

Dit is dezelfde productiemethode in Kroatië. De wijnen worden veelal gemaakt van van Bogdanuša, Marastina, of Vugava (allen inheemse Kroatische witte druiven) met een luxere versies die een mix zijn een basis van witte druiven vermengt met Plavac Mali (een rode Kroatische druif).

Prošek is een zoete dessertwijn, dat van oudsher afkomstig is uit het zuidelijke deel van Dalmatië. Goede kwaliteit Prošek is gewoonlijk veel duurder dan andere wijnen doordat er gemiddeld zevenmaal meer druiven nodig zijn om dezelfde hoeveelheid wijn maken.

PZ Svirce Hadrian Prosek
PZ Svirce kaart

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.