Bolfan G

witte wijn uit Kroatië

Bolfan G - biodynamisch


Graševina is het meest geteelde druivenras in Kroatië. Hij groeit vooral in het oosten en het noorden van het land. Wijnmaker Tomislav Bolfan maakt op biodynamische wijze wijn van deze druif in de heuvels van Zagorje in noord-Kroatië. Het is een eetlustopwekkende wijn die gastronomisch zeer interessant is.

Wijnhuis: Bolfan
Regio: Zagorje
Druif: Graševina (ook bekend als Welschriesling)
Jaar: 2021
Smaak: Deze mooie licht geelgroene wijn heeft mooie geuren waarbij mineralen en groene appel de boventoon voeren. De smaak is knisperfris met veel citrus vers gesneden groene appel en een hintje van munt. De wijn is elegant en absoluut eetlustopwekkend. Ieder slokje vraagt om meer.
Serveren bij: Graševina past goed bij gegrild vlees, wit vlees, kalfsvlees, lamsvlees, varkensvlees of zoetwater- en zeevis gerechten. Hij gaat ook enorm goed samen met mosselen maar bovenal is dit een zalige wijn bij oesters.
Ideale serveertemperatuur: 10-12 graden Celsius.
Alcoholpercentage: 13%
Suikers: 3,3 g/l
Zuren: 7,0 g/l
Extra informatie: de wijn is biodynamisch geproduceerd en heeft een ECO-label.
Bodem: De bodem rondom het wijnhuis waar de druiven groeien is heel los van structuur met een perfecte waterdoorlaatbaarheid. De chemische samenstelling is neutrale tot licht alkalisch met een pH-waarde van 7,5, wat ideale omstandigheden zijn voor de wijnbouw.
De wijn is geschikt voor veganisten.
EAN: 3 858887 541119

Bolfan G

Luister hier hoe je Graševina moet uitspreken.

00:00
/
00:00

De Grote Hamermsa beoordeling:

Deze wijn heeft van wijnschrijver Harold Hamersma een 8,5 gekregen.

Hamersma schrijft over de wijn:

Bolfan G., dat klinkt als iemand uit een politiebericht, maar wees gerust. Bolfan is de wijnmaker, en heeft nog nooit een vlieg kwaad gedaan, en dat G staat voor graševina, de druif van deze wijn.

Ook die lijkt overigens op het eerste gezicht verdacht, want hij gebruikt overal een andere naam: olasz rizlin, welschriesling, riesling italico… En dat terwijl hij niets met de echte riesling van doen heeft.

Hier gebruikt hij, in ieder geval op het achteretiket, z’n echte naam: graševina. En geeft een vriendelijke, frisse wijn die geurt naar kruiden en bloesem, zoals ook de betere grüner veltliner dat kan.


Kaart Bolfan

Synoniemen voor Graševina: Borba (Ribera del Guadiana in Spanje) Graševina Bijela (Kroatië), Italiaanse Riesling (Roemenië), Laški Rizling (Slovenië en Servië), Olasz Rizling (Hongarije), Riesling Italico (noord Italië), Rismi of Risli (Treviso, Italië), Rizling Vlašsky (Slowakije), Ryzlink Vlašský (Tsjechië), Wälschriesling (Duitsland), Welschriesling (Oostenrijk, Canada, Duitsland en Zwitserland).

Druivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Graševina: Aligoté, Greco, Petit Meslier, Pignoletto, Riesling.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.