Onze wijnhuizen

in Kroatië

Vina Belje, Baranja, Donau

Vina Belje 1
Vina Belje wijngaard
Vina Belje Kelder

Vina Belje is het op één na grootste wijnhuis van Kroatië. Het ligt in het oosten van Kroatië op de grens met Hongarije. Het huis heeft een kelder van bijna 500 jaar oud maar beschikt ook over één van de meest moderne productiefaciliteiten van Europa met een totaal oppervlak van maar liefst 10.000 vierkante meter middenin de wijngaarden.

Vina Belje is met 650 hectare eigen wijngaarden de grootste producent van wijndruiven in Kroatië. Wonderwel is het toch niet de grootste wijnproducent van het land. De grootste wijnproducent koopt namelijk druiven in van coöperanten. Bij Vina Belje gebeurt juist alles in eigen beheer wat de kwaliteit van de wijnen enorm ten goede komt.

Met een jaarlijkse productie van rond de acht miljoen liter is Vina Belje de op één na grootste wijnproducent van Kroatië. Alle druiven zijn afkomstig van hun eigen wijngaarden die gelegen zijn langs de overs van de Donau. Er is een weg van maar liefst acht kilometer die uitsluitend door hun eigen wijngaarden loopt. Ze weten bij Vina Belje dus exact waar hun druiven vandaan komen en behandelen alle druivenstokken met uitermate goede zorg en aandacht.

Wijnregio Baranja


De regio Baranja ligt op de grens van Kroatië en Hongarije en is vernoemd naar de wijnbouw die al eeuwenlang door de lokale bevolking wordt bedreven. Het van oorsprong Hongaarse woord ‘Baranya’ betekent ‘de moeder van de wijn’. Dit gebied omvat in Kroatië de wijnregio Baranja en in Hongarije de tevens bekende regio Villany.

De Romeinen brachten wijnstokken naar het Kroatische Donaugebied in de 3e eeuw na Christus, tijdens het bewind van keizer Probus. Dat was het begin van de intensieve teelt van wijnstokken en wijnproductie in deze regio.

Buitengewone kwaliteit Graševina-wijnen


De fundamenten van Vina Belje werden gelegd door Prins Eugenius van Savoye, die het landgoed tussen de Donau en de Drava kreeg voor zijn grote overwinning op de Turken bij Zenta in 1697. In Belje bouwde hij een kasteel en verenigde 19 omliggende dorpen tot een landbouwgebied.

De wijngaarden van Belje liggen op de zuidelijke hellingen van Banovo Brdo, de hoogste heuvel in Baranja. Graševina is hier het belangrijkste druivenras. De buitengewone kwaliteit van hun Graševina-wijnen komt door het unieke terroir van de Baranja-regio en de speciale zorg die de wijngaarden krijgen. Het plukken van de druiven gebeurt allemaal met de hand en de wijnen worden gemaakt in de eigen faciliteiten midden in de wijngaarden. Ook het rijpen van de wijnen gebeurt in de eigen kelder van bijna 500 jaar oud, wat één van de grootste en meest indrukwekkende wijnkelders in de hele regio is.

Van Vina Belje hebben wij momenteel in ons assortiment:


Vina Belje 4
Vina Belje 5
Vina Belje 6

Vina Belje wijn uit kroatie

Stacks Image 167

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.