Onze wijnhuizen

in Kroatië

Vina Carić, Hvar, Dalmatië

Vina Caric logo
Vina Caric wijngaard
Vina Caric Ivo Caric

Vina Carić is het familiebedrijf van de familie Carić, waar met bijzonder veel passie en toewijding zowel witte als rode Carić wijnen geproduceerd worden. Het wijnhuis ligt op Hvar, een van de grootste Kroatische eilanden in de Adriatische zee, net ten zuiden van Split en heeft wijngaarden op diverse plekken verspreid over het eiland.

De wijnmaker, Ivo Carić, is een vrijzinnige wijnmaker die zeker voor Kroatie grensverleggende wijnen produceert. Hij durft te experimenteren waardoor prachtige nieuwe blends ontstaan. De Kroatische wijnpuristen maken van druiven als Plavac Mali en Bogdanusa altijd cepagewijnen. Carić vermengt deze druiven met andere soorten om een opmerkelijke nieuwe smaak te creeeren. Daardoor levert Carić unieke wijnen van ongekende kwaliteit. Ook op het gebied van de naamgeving voor de wijnen is Carić zeer creatief.

Het is een zeer kleinschalig wijnhuis. Het heeft slechts 5 hectare eigen wijngaarden en koopt nog eens druiven in van 4 tot 5 hectare van andere boeren. De focus van het bedrijf ligt op de witte Bogdanuša druif en de rode Plavac Mali.

Volgens wijnmaker Ivo Carić is de Bogdanuša een fijne druif. “Hij is gemakkelijk te telen, met stabiele opbrengsten. In de qua opbrengst vrij rampzalige jaargang 2017 was dit zo’n beetje de enige druif met een normaal rendement”.

Ook is hij gek op de blauwe Plavac Mali. Daarover zegt hij: "Dat ras toont altijd zijn terroir. De Plavac mali van de zandgronden is zodanig licht van structuur, dat we hem gebruiken voor rosé. De resultaten zijn beter naarmate de Plavac meer op de heuvels staat. Hij houdt niet van natte voeten. Hoe meer stenen en hoe beter de grond draineert, des te beter de wijn. Zuidelijk en stenig, dat is het geheim voor deze late druif. Ook de hoogte heeft invloed op het karakter van de wijnen. De hoogste aanplant vind je hier op 450 to 500 meter".

Groot nieuws voor een klein wijnhuis


Een aantal jaren geleden is het ons gelukt om een wijn van Vina Carić op de kaart te krijgen in driesterren restaurant De Librije. Dat was destijds zulk groot nieuws in Kroatië dat hierover een paginagroot artikel heeft gestaan inde Slobodna Dalmacija, de tweede krant van het land. Daarin stond beschreven hoe bijzonder het toch is dat een wijn van zo'n klein wijnhuisje op het eiland Hvar in het met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant in Nederland geschonken werd. Dit artikel hangt nog altijd ingelijst aan de muur van hun proeflokaal in Vrboska.

In hetzelfde jaar werd ook De Librije in de Lekker weer bekroond tot het beste restaurant van Nederland en wat schetste onze verbazing? De Plovac Ploški 2009 van Vina Carić stond zowaar beschreven in de recensie.

Stacks Image 186

Op dit moment hebben we van Vina Carić in ons assortiment:


Vina Caric wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.