Onze wijnhuizen

in Kroatië

Medea, Vodnjan, Istrië

Wijnhuis Medea is gelegen in het dorp Vodnjan in istrië. Het ligt net ten noorden van de bekende stad Pula tegenover een klein stationnetje. Je kunt er dus vanuit Pula met de trein naartoe voor een proeverij.

Het bedrijf is voortgekomen uit de coöperatie Agroprodukt Vodnjan. In de jaren ’90 is het wijnhuis geprivatiseerd en sinds 2005 heet het wijnhuis Medea, vernoemd naar tovenares en godendochter Medea uit de Griekse mythologie.

Medea 1
Medea 2
Medea 3

Moderne wijnproductie

Wijnhuis Medea is een schoolvoorbeeld van de modernisering van de Kroatische wijnbouw van de afgelopen decennia. In de Joegoslavië-tijd was dit wijnhuis een coöperatie. Toen Kroatië een zelfstandig land werd, begin jaren '90 is dit wijnhuis geprivatiseerd. Er is daarmee ook een jonge generatie wijnmakers opgestaan die moderne wijnen maakt met groot respoect voor de autochtone druivenrassen van de regio.

Het wijnhuis produceert 200.00 liter wijn per jaar en eigenaar Christian Floricić (neef van de directeur van de oude coöperatie) wil binnen vijf jaar doorgroeien naar 400.000 liter met zijn jonge en enthousiaste team.

Daarvoor is de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in de modernisering van het bedrijf. In 2013 is een groot deel van de wijngaarden vernieuwd en is 18 hectare nieuwe druivenstokken aangeplant. In 2015 is nog eens 13 hectare nieuwe aanplant gedaan en in datzelfde jaar zijn er grote technische aanpassingen gedaan in de wijnkelder.

Het productiesysteem is verbeterd, gerenoveerd en gemoderniseerd waardoor betere en modernere wijnen tegen lagere productiekosten geproduceerd kunnen worden.

Belangrijkste druivenrasen van Istrië

Medea is met 60 hectare wijngaarden en 40 hectare olijvengaarden het op één na grootste wijnhuis van Istrië. De druivenstokken staan op rijke rode grond.

Er heerst een mediterraans klimaat in de wijngaarden met warme en droge zomers en een gemiddelde van 2.400 zonuren per jaar. De winters zijn mild en aangenaam en er valt zelden sneeuw.

De Istarska Malvazija is de belangrijkste druif die hier verbouwd wordt. Wijnmakers Marko Krstačić en Ivana Perišić produceren hiervan ongeveer 120.000 flessen per jaar. Ook produceren ze van dit druivenras een moderne stijl brut op de charmat methode.

Verder hebben we van Medea in ons assortiment de Cabernet Sauvignon en de Teran. Dit laatstgenoemde druivenras is echter niet de belangrijkste druif voor de rode wijnen bij Medea, dat is de Merlot. Van de Teran wordt jaarlijks ongeveer 10.000 flessen geproduceerd.

Alle wijnen zijn in een moderne stijl gemaakt met respect voor de wijntraditie van Istrië, de rijke bodem en de druiven die er groeien. Het zijn toegankelijke kwaliteitswijnen die passen bij lunch, diner of aperitief en ook gastronomisch breed inzetbaar zijn.

Medea Facts & Figures

Aantal hectare: 60 hectare wijngaarden en 40 hectare olijvengaarden
Bodem: Rijke rode grond
Oogst: Handmatig en machinaal
Jaarlijkse productie: 200.00 liter (met doorgroei naar 400.000 liter)
Productie Istarska Malvazija: 120.000 flessen
Productie Teran: 10.000 flessen
Productie Cabernet Sauvignon: 8000 flessen

Op dit moment hebben we van Medea in ons assortiment:


Medea logo
Medea wijnhuis
Medea tasting room

Medea wijn uit kroatie

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.