Dona Lagradi

witte wijn uit Kroatië

Dona Lagradi


Deze unieke Kroatische witte blend is afkomstig uit de heuvels van Pleševica, niet ver van de hoofdstad Zagreb richting de grens met Slovenië. Hij is gemaakt van het echte Kroatische druivenras Graševina in combinatie met een aantal prachtige koelklimaat druivenrassen.

Wijnhuis: Lagradi
Regio: Plešivica (Uplands)
Druif: Graševina, Riesling, Incrocio Manzoni (kruising tussen Riesling Renano en Pinot Blanc) en Silvanac Zeleni (Groene Sylvaner) in de verhouding: 30/30/30/10
Professor Luigo Manzoni heeft diverse klonen Manzoni gemaakt. De Incrocio Manzoni wordt wel eens verward met een rode variant 2.15 wat een kloon is van Glera (Prosecco) en Cabernet Sauvignon.
De kloon in deze wijn is de Incrocio Manzoni 6.0.13 die ook bekend staat als de Manzoni Bianco en dus afkomstig is van Riesling Renano en Pinot Bianco).
Jaar: 2021
Smaak: Deze spannende licht groengelige wijn heeft een frisse en mineralige geur met een groen appeltje en een beetje perzik. De smaak is ook heerlijk fris en droog met veel citrus en een beetje grapefruit in de afdronk. Het is een gelaagde en eetlustopwekkende wijn met mooie lengte.
Serveren bij: Het is een mooi gastronomisch glas wijn met vele mogelijkheden. Uiteraard passen vele visjes erbij maar ook charcuterie, een gegrild kippetje, lichte varkensvlees gerechten of mooie salades met tonijn, zalm, of eend gaan heel goed samen met deze veelzijdige wijn. Of wat dacht je van zuurkoolgerechten die ze lokaal ook vaak eten of een mooie kaasfondue.
Ideale serveertemperatuur: 10-12 graden Celsius
Vinificatie: Na de oogst zijn de druiven onmiddellijk geperst zonder eerst van de steeltjes gescheiden te zijn. De druiven van de verschillende druivenrassen hebben allen hun eigen fermentatieproces gehad, uitsluitend in rvs-tanks gedurende 10 tot 14 dagen op een temperatuur van 14 graden Celsius. Vervolgens heeft de wijn vier maanden sur lie gelegen met bâttonnage. Daarna is de blend gemaakt.
Inhoud: 0,75 liter
Sluiting: Schroefdop
Alcoholpercentage: 13,5 %
Suiker: 3,4 g/L
Zuren: 7,6 g/L
Bodem: De bodem waarop de wijngaarden bestaat uit klei en mergel.
EAN: 3 859892 201531

Dona Lagradi

Kaart Lagradi

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.