Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


De wijntrends voor het najaar van 2020

Geplaatst op 24 september 2020

De oogst van 2020 is binnen en het lijkt er op dat de zomer nu toch echt voorbij is. Daarom richten wij ons nu maar volledig op het najaar. Wat zijn eigenlijk de wijntrends voor de komende herfst? Welke druivenrassen of wijnen moet je in de gaten houden en welke wijnconcepten worden het helemaal?


1) Wijn van avontuurlijke druiven met een verhaal

De wijndrinker wordt steeds avontuurlijker. Onbekende druivenrassen zijn hip en wat dat betreft zitten we in Kroatië goed. We kunnen bogen op maar liefst 120 verschillende autochtone druiven.

Het Perswijn proefpanel schreef in het jongste nummer dan ook dat hun voorkeur uit gaat naar wijnen van druiven als Istarska Malvazija en Plavac Mali en de wijnen van deze mooie autochtone druiven worden dan ook steeds populairder.

2) Thuisproeverijen

Thuisproeverijen zijn enorm in zwang door de lockdown en beperkte mogelijkheden van horeca-bezoek. En ook hierbij zijn mensen steeds avontuurlijker geworden. Ze willen leren, beleven en proeven.

Daarvoor hebben wij een aantal proefdozen ontwikkeld waarbij de meest in het oog springende uiteraard de ‘Wijnreis door Kroatië’ is, waarin Luka, de digitale sommelier, je met een aantal videos en zes mooie wijnen meeneemt op een wijnreis door wijnland Kroatië.

Stacks Image 177
3) Gastronomische inspiratie en gedegen wijn-spijs advies

Zowel in de retail als in de horeca zoekt de bezoeker inspiratie en wil graag een gedegen advies ontvangen.

Door de huidige situatie drinken mensen meer wijn thuis en men is ook massaal aan het kokkerellen geslagen. Echter heeft niet iedere thuiskok evenveel kaas gegeten van het combineren van wijn en gerechten. Ook in de horeca is het belangrijker dan ooit om je te onderscheiden waardoor die gast toch nog graag bij jou komt.

Voor sommeliers, chefs en voor winkelverkopers hebben wij dan ook recepten ontwikkeld bij al onze wijnen. Voor de retail om een gedegen wijnspijs advies te kunnen geven bij de wijnen (of zelfs de complete receptuur erbij). En voor de horeca ter inspiratie en om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met de wijnen van markante Kroatische druiven.


4) Rosé het hele jaar door

Het drinken van rosé-wijnen is al lang niet meer exclusief voor een snikhete dag op het terras. Rosé heeft zijn plek weer helemaal veroverd en is populair gedurende het hele jaar.

Met name de gastronomisch goed inzetbare rosé’s van de Frankovka-druif zoals Feravino Dika Rosé en Orahovica Frankovka Rosé zijn in de herfst en de winter ook verrassend lekker.

5) Gekoelde rode wijn

In de zomer is het drinken van gekoelde rode wijnen behoorlijk in zwang geraakt. En dat is fijn. Dat is namelijk een trend die het hele jaar door mag blijven gaan.

Zowel thuis als in de horeca worden rode wijnen nog vaak veel te warm geserveerd. In de horeca ‘zo van de plank’ of thuis lekker ‘gechambreerd’ bij de centrale verwarming, laten we dat vooral niet doen. Het komt de aroma’s van de wijn niet ten goede en de wijn kan ook naar alcoholisch gaan smaken.

Lekker uit de klimaatkast op maximaal 18 graden Celsius, of een half uur voor serveren even in de koelkast komt de smaak enorm ten goede. Kouder kan ook zeker bij zeer fruitige wijnen als Feravino Dika Zweigelt, Feravino Dika Frankovka, Feravino Classic Cuvee of Medea Teran.

Maar let op, niet alle wijnen zijn geschikt om flink te koelen. Met name tanninerijke wijnen zoals de meeste Plavac mali wijnen zijn niet geschikt omdat dan vooral de tannine en de bitters overblijven. Maar nog steeds geldt hier: serveer ze niet op ‘kamertemperatuur’ maar op maximaal 18 graden Celsius.

Stacks Image 186
6) Bewuster omgaan met wijn

De consument wordt zich steeds bewuster van zijn omgeving en wat hij eventueel kan bijdragen aan een betere leefomgeving voor hemzelf en anderen. Vandaar dat veganistische- en biodynamische wijnen een steeds groter marktaandeel krijgen.

Een andere trend die zich voortzet is dat de consument minder wijn drinkt maar wel van betere kwaliteit. Men is dus echt op zoek naar bijzondere wijnen met een verhaal van topkwaliteit waarvan ze intens (en toch met mate) kunnen genieten.

Om op deze trend aan te sluiten leggen we momenteel de laatste hand aan het concept ‘Wine & Dine for 2’ waarbij we één wijn pairen aan zowel een voor-, hoofd-, als nagerecht. Dan kunnen mensen dus met z’n tweeën genieten van 1 mooie fles wijn die gepaird kan worden bij drie gerechten. Wil je hier meer van weten? Laat het ons weten dan sturen we je onmiddellijk een bericht zodra het nieuwe concept online staat.


7) Oranje wijn

Een andere wijntrend die inmiddels niet meer is weg te denken is de oranje wijn. Maar wat is nou eigenlijk een oranje wijn? En wat kun je ermee? Bekijk hier een korte vlog waarin we het uitleggen en waarin we de biodynamisch geproduceerde Aromano van wijnhuis Bolfan proeven.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.