Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

DGH wijnen

Zeven Kroatische wijnen krijgen topbeoordelingen in De Grote Hamersma

Geplaatst op 23 juli 2022

De Grote Hamersma heeft maar liefst zeven van onze wijnen een fantastisch rapportcijfer gegeven. Hieronder lees je wat wijnschrijver Harold Hamersma allemaal over onze wijnen heeft geschreven.

Feravino Classic Rosé - 8-
Feravino 1804 blijkt na even wat zoekwerk duidelijk: de naam van de producent, zo genaamd omdat hij afkomstig is uit Feričanci en opgericht is in 1804. Ja, wegwijs raken in al die Kroatische termen is niet makkelijk. Wij van DGH weten natuurlijk alles van wijn, maar ook voor ons is het soms even puzzelen. Wel leuk puzzelen. Zeldzame inheemse druiven, exotische regio’s, nieuwe smaken.

En wat altijd helpt bij dat gepuzzel over het etiket: een glaasje van de bijbehorende inhoud. Een zeer zachte, milde, zelfs ietwat mollige rosé proeven we hier, fruitig en iets kruidig van geur, die dankzij wat fijne zuren mooi helder van smaak blijkt te zijn en zowel de liefhebber van mild als van droog bekoort.

Vina Carić Cesarica - 8
Gemaakt van een keur aan inheemse druiven, met moeilijk uitspreekbare namen maar ook moeilijk uitspuugbare smaken.

Een zachte wijn vol milde smaken, geurend naar kruiden en specerijen; geparfumeerd, en toch heel natuurlijk. En onder die zwoele weelde opgewekt fris van smaak.

Enosophia Matarouge Rosé - 8
Een rosé van bourgognedruif pinot noir, dat is menig wijnliefhebber wel eens tegengekomen. Maar uit de streek Slavonië, waar de pinot noir gecombineerd wordt met de druif frankovka, dat kom je toch wat minder vaak tegen.

Een bijzondere ontmoeting. En een plezierige. Een rosé die dankzij de pinot noir zijdezacht is, vol fris rood fruit, en tegelijk ook iets kruidigs, iets aards heeft, wat bij het lieflijke fruit een aangenaam stoer kantje aan z’n karakter geeft. Dat is vast de heilzame invloed van druif frankovka.

En jawel: we wisten het natuurlijk, maar waren het even vergeten dus zochten het op: frankovka is de plaatselijke naam van die fijne Oost-Europese druif blaufränkisch, waarvan de rode wijnen zo plezierig ouderwets lichtjes naar zware shag kunnen geuren.
Licht maar gespierd.

Bolfan G - 8,5
Bolfan G., dat klinkt als iemand uit een politiebericht, maar wees gerust. Bolfan is de wijnmaker, en heeft nog nooit een vlieg kwaad gedaan, en dat G staat voor graševina, de druif van deze wijn. Ook die lijkt overigens op het eerste gezicht verdacht, want hij gebruikt overal een andere naam: olasz rizlin, welschriesling, riesling italico… En dat terwijl hij niets met de echte riesling van doen heeft.

Hier gebruikt hij, in ieder geval op het achteretiket, z’n echte naam: graševina. En geeft een vriendelijke, frisse wijn die geurt naar kruiden en bloesem, zoals ook de betere grüner veltliner dat kan.

Skaramuča Pošip - 8
Druif pošip heet officieel pošip bijeli, en komt van het Kroatische eiland Korčula. Zo wordt zo’n etiket ineens een stuk duidelijker: Pošip, Vinogorje Korčulac, dat betekent gewoon: wijn van druif pošip uit Korčula.

Pošip geeft rijke, volle wijnen, uitbundig geurend naar fruit, zeggen de druivenprofessoren. Klopt, kunnen we hier proeven. Tussen al dat uitheemse zoek je dan naar vergelijkingen met meer vertrouwde druiven: we moesten denken aan viognier, en door de vriendelijke frisheid van onze nieuwe kennis pošip ook aan een luxe grüner veltliner. Prettig kennismaken, pošip!

Enosophia TRS no 5 - 8,5
De druif hier is graševina, die als een internationaal crimineel op de vlucht een hele trits aan aliassen heeft: olasz rizlin, welschriesling, riesling italico… En dat zonder dat hij ook maar iets met de echte riesling van doen heeft.

Hier in Slavonië, dat wel het Chablis van Kroatië wordt genoemd, geeft hij op de kalkrijke vroegere zeebodem - waar je hier ook een wijnrank plant, je graaft meteen fossiele schelpen op - een wijn die onze gedachten nou niet bepaald richting Chablis doen gaan, maar door z’n kruidigheid eerder doen afdwalen naar de betere elzasser en drogere grüner veltliner.

Druiven, kruiden, bloesem… Wel mooi strakdroog, en mineraal, dus de vroegere schelpjes doen zeker hun werk. Wat de naam betreft: trs is kroatisch voor wijnstok, en éen op de vijf wijnstokken in Kroatië is een graševina. Vandaar.

Bolfan Zagorski Bregi – 9- sterwijn (voor zeer goede prijs-kwaliteitverhouding)
Tussen al het onbegrijpelijks uit de landstaal staat daar ineens ‘blend’. Dat biedt houvast. En inderdaad. Nou ja, deels. Dit is een blend, een mix, een assemblage. Van onder andere sauvignon blanc.

Tot zover het duidelijke deel. Want de andere druiven in de samenwerking zijn de grasevina, bij een enkeling beter bekend als welschriesling of riesling italico, en die in de verste verte geen familie is van de riesling, terwijl de derde in de club een druif is die hier in Kroatië risvanac heet, maar elders müller thurgau. De druiven groeien in Zagorski Bregi: de heuvels van Zagorje.

En nu u al een mondje Kroatisch spreekt, wordt het tijd voor wat meer Kroatisch over de tong. En dat kost geen moeite. Alledrie samen produceren deze druiven een gezellig fruitige, en, dankzij de sauvignon, tegelijk lentefrisse wijn met een opgewekte zweem van kruidigheid. Licht van alcohol, indringend van smaak, met mooi wat limoen in de afdronk.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.