Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Mooie nieuwe wijnen van PP Orahovica

Geplaatst op 29 september 2019

We hebben twee mooie nieuwe wijnen van wijnhuis PP Orahovica aan ons portfolio mogen toevoegen. Een nieuwe jaargang van de Graševina Vrhunsko en... compleet nieuw de Pinot Sivi, oftewel de Pinot Gris.

De Graševina is de meestgebruikte druif in Kroatië en van deze druif hebben wij meerdere wijnen in het assortiment. Onze Graševina Vrhunsko is de premium kwaliteit van deze wijn. Een waanzinnig mooie gastronomische wijn die legendarisch is bij oesters.

Maar wat maakt deze wijn nou premium? Omdat hij gemaakt is van de beste druiven van de beste posities. Het is geen ‘Grand Cru’ zoals in Frankrijk met een wettelijke bescherming. Het is Ivana Nemet, de wijnmaakster en ‘popster’ van het wijnhuis, die bepaalt welke druiven van de beste kwaliteit zijn en voor deze wijn gebruikt worden. Wel is het zo dat de uiteindelijke kwaliteitsaanduiding ‘Vrhunsko’ (letterlijk: superieur) een aanduiding is die door het ministerie in Zagreb toegekend wordt.

Pinot Sivi

Helemaal nieuw in ons assortiment is de Pinot Sivi van hetzelfde wijnhuis. Dit is eigenlijk gewoon Pinot Gris, want Sivi betekent ‘grijs’ in het Kroatisch.

Ook op deze wijn heeft wijnmaakster Ivana Nemet weer duidelijk haar stempel gedrukt. Zij is zeer gepassioneerd en altijd bezig het beste resultaat te behalen. De Pinot Sivi druiven heeft zij daarom al in augustus geoogst om de zuren te kunnen behouden.

Daardoor is dit een heerlijke frisse en makkelijk drinkbare witte wijn die perfect past bij vele gerechten zoals antipasti, zeevruchten (salades), gerechten met witvlees, gegrilde groenten, pasta vongole en Aziatische gerechten.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.