Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven


Bolfan Bijeli Cuvee en Medea Teran zijn ‘Best uit de Test’

Geplaatst op 2 januari 2020

Volgens Hubrecht Duijker zelf zouden we het maandmagazine op zijn website als ‘een best beginnetje’ van 2020 kunnen zien met wederom twee ‘Best uit de Test’ wijnen. Deze keer zijn het de Bijeli Cuvee van Bolfan en de Teran van Medea.

Over onze Bijeli Cuvee van Bolfan schrijft hij: ‘Het chalet van Bolfan fungeert behalve als zetel van een wijndomein ook als rustiek restaurant dat vooral werkt met duurzame ingrediënten. De locatie is een heuveltop diep in het Kroatische binnenland, ten noorden van Zagreb. En de eigenaar heet Tomislav Bolfan.

Van vier witte druivenrassen die op zijn 20 hectare tellende akker groeien – graševina, pinot sivi (pinot gris), sauvignon blanc en müller-thurgau – stelde hij zijn Cuvée Bijeli samen, een echte eetwijn die het héél goed deed bij gebakken sliptongetjes. Behalve frissig en sappig presenteerde de melange zich met een nootje, een kruidje en wit plus geel fruit.


Schreef Hubrecht Duijker eerder al over de witte Malvazija van dit wijnhuis, nu bevalt de rode Teran hem bijzonder goed. Hij schrijft hierover: “Op een warme dag in een heuveldorp op het schiereiland Istrië heb ik decennia geleden Teran ontdekt, genoemd naar en gemaakt van de meest voorkomende regionale variëteit. Het was een rode wijn waarvan het frisse fruit sterk deed denken aan dat van een Beaujolais.

Die plezierige herinnering kwam terug bij het proeven van de Medea Teran 2018 die bijna tintelfris smaakt, en primair fruitig (aardbei, bes, zwart), een tikje mild, discreet kruidig en geenszins zwaar. In het uiterste zuiden van Istrië beschikt het wijnbedrijf Medea over 48 hectare waarop dus ook teran groeit.


Lees hier het maandmagazine met alle andere mooie aanbevelingen van Hubrecht Duijker.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.