Nieuws over Kroatische wijn

van autochtone druiven

My Image

Vijf nieuwe wijnen van het Dalmatische eiland Hvar

Geplaatst op 11 september 2017
We hebben weer goed nieuws. We hebben maar liefst vijf spannende nieuwe wijnen in ons portfolio die allen afkomstig zijn van het populaire zonovergoten Dalmatische eiland Hvar [Gwáár]. Op dit eiland maakte men al wijn ver voor onze jaartelling. De oude Grieken hebben in 384 voor Christus de kolonie Pharos (Hvar) gesticht op de plek waar nu het stadje Stari Grad ligt.

Vier van deze nieuwe wijnen zijn lekkere stevige jongens voor de herfst en de winter en één wijn is een zeer verrassende witte kaaswijn.

Een godsgeschenk
Van wijnhuis Vina Carić hebben we maar liefst drie nieuwe wijnen aan ons assortiment toegevoegd. Dat betekent dat we nu vijf wijnen van dit populaire wijnhuis kunnen leveren.

De eerste nieuwe wijn is de witte Bogdanjuša 2016. De Bogdanuša druif is een autochtone Dalmatische druif afkomstig van het eiland Hvar. Letterlijk vertaald betekent het ‘godsgeschenk’. Van origine werd de wijn van deze druiven gedronken tijdens religieuze festivals. De druiven groeien op de door UNESCO beschermde Stari Grad velden.
Door kaaskoningin Betty Koster is deze witte wijn verrassend uitgeroepen tot superkaaswijn. Volgens Betty gaat deze witte wijn veel beter samen met vele kazen dan menige witte wijn uit de 'bekende' wijnlanden.

De tweede nieuwe wijn is de rode Plavac 2010 van Vina Carić. De Plavac Mali druif is afkomstig van de Crljenak Kaštelanski en is een ‘oerzusje’ van de Primitivo en de Zinfandel.

De druiven voor onze derde nieuwe wijn, Plovac Ploški Barrique 2011, groeien op dezelfde posities als onze succesvolle sterrenwijn Plovac Ploški met het blauwe label. Verschil is dat deze wijn gerijpt is in vaten van 225 en 500 liter gemaakt van nieuw Slavonisch eiken.

Nog meer ‘Kleine Blauwe’
Van wijncoöperatie PZ Svirče hebben we twee nieuwe wijnen die beide gemaakt zijn van de beroemde druif Plavac Mali (letterlijk betekent dit kleine blauwe).

De lichtrode kleur van de Plavac 2015 doet niet vermoeden dat het zo’n intense wijn is. Ook deze wijn is volgens Betty Koster een superkaaswijn.

De laatste nieuwe wijn is de Plavac de Luxe 2010. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van het beschermde wijngebied Ivan Dolac, op de zonnige zuidhellingen van het eiland. Deze wijn is de uitblinker van wijncoöperatie PZ Svirče. De druiven worden op ecologische wijze verbouwd, dus zonder het gebruik van pesticiden.

Kom de wijnen snel proeven op een van onze beurzen, Gastvrij Rotterdam of BBB Maastricht. Of maak een proefafspraak met een van onze wijnexperts.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.