Kroatische rode wijn

van autochtone druiven

PZ Svirče Plavac


Plavac van de wijncoöperatie PZ Svirče van het Kroatische eiland Hvar is geproduceerd uit een enkele druivenvariëteit, de beroemde en belangrijkste druif van Dalmatië: de Plavac Mali.
Uitspraak: Pûh zûh Swiertsjûh Pláwàts Málie
Wijnhuis: Vinarija Svirče (wijncoöperatie met 220 leden)
Regio: Hvar, Dalmatië
Druif: Plavac Mali (letterlijk: Kleine Blauwe)
Jaar: 2018
Smaak: De lichtrode kleur van deze Plavac doet niet vermoeden dat hij een prachtige intense geur heeft van bramen en zwarte bessen. Deze wijn heeft de echte pure smaak van Plavac Mali met zure kersen en veel donker fruit. De wijn is zeer gelaagd en heeft aangename tannines.
Serveren bij: Plavac past erg goed bij vlees, vis en krab. Ook is gebleken dat deze Plavac een uitermate goede kaaswijn is.
Ideale serveertemperatuur: 18 graden Celsius.
Type wijn: Rode kwaliteitswijn.
Details vinificatie: Maceratie gedurende drie tot vier dagen in fermentatietanks die geen koeling hebben maar wel circulatiepompen om hoge temperaturen te vermijden. Rijping in RVS-tanks.
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 12,5 % vol.
Zuren: 4,5 g/l
Suiker: 2,1 g/l
Bijzonderheden: De druiven komen van het centrale deel van het eiland Hvar [Gwáár]. De oude Grieken hebben in 384 voor Christus de kolonie Pharos (Hvar) gesticht op de plek waar nu het stadje Stari Grad ligt.
Sinds de jaargang 2015 heeft deze wijn een schroefdop.
Extra informatie: De wijn was 'Best uit de Test' van Hubrecht Duijker in november 2019.

PZ Svirce Plavac

Luister hier hoe je PZ Svirče Plavac moet uitspreken.

00:00
/
00:00

De Grote Hamermsa beoordeling:

Deze wijn heeft van wijnschrijver Harold Hamersma een 8,5 gekregen.

Hamersma schrijft over de wijn:

Plavac Mali. Lees er meer over bij de Vina Skaramuca die van dezelfde druif een zwaar transport-uitvoering heeft gemaakt. Het kan echter nog kolossaler. De druif kan van nature wel tot 17 procent noteren.

Daar is bij PZ Svirce echter niet voor gekozen. Die hebben 'm tot een wat minder leverbedreigende 12,5 procent weten te temmen, laten we zeggen: een beetje een beaujolaisbenadering. Heeft ie in deze hoedanigheid ook wel wat van weg. Lekker sappig donker fruit, wel wat steviger, een streepje tannineuzer. Wel ook weer wat van die onbezonnen aardsheid, vrolijkheid en een poging tot jubel.

PZ Svirce kaart

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.