In de media

Publicaties en reportages

Medea Malvazija in wijncolumn Barbara Verbeek in de Telegraaf

Medea Malvazija in wijncolumn Barbara Verbeek in de Telegraaf


Geplaatst op 30 december 2023

Onze Istarska Malvazija van Medea is beschreven in de jongste wijncolumn van Barbara Verbeek in de Telegraaf. "Met de allemansvriend kun je voor de dag komen".

In deze column belicht vinoloog Barbara Verbeek de wereld van wijn. Dit keer bespreekt zij haar liefde voor wijn uit Kroatië.

Op de eerste avond dat het vroor, glibberden mijn vriendin Bambi en ik achter het Centraal Station van Amsterdam naar een feestje. Als kersverse Croatian Wine Ambassador 2023 was ik door het Kroatisch Verkeersbureau uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst met wijn, culinaire hapjes, presentaties en culinaire helden.

Het eerste wat we roken toen we binnen waren, was truffel. Zo zie ik nooit truffels, zo elke week...!

Maar zo toevallig is dat natuurlijk niet. Kroatië ligt aan de Adriatische Zee, tegenover Italie. Deze landen hebben wel wat gemeen. Het Kroatische Istrië is een schiereiland waar Nederlanders op het stadje Pula vliegen om vakantie te vieren. Het gebied heeft van alles te bieden, van prachtige stranden tot cultureel erfgoed. Wat ik vooral interessant vind aan Istrië is de wijn.

In 2019 maakte ik een prachtige toer langs verschillende wijnhuizen, waaronder het een na grootste wijnhuis van Kroatie: Medea. Dit is een goed voorbeeld van de modernisering van de wijnwereld in Kroatie. In de tijd van het oude Joegoslavie was deze coöperatie in handen van de overheid. De nadruk lag in de jaren 70 meer op massaal produceren dan op kwaliteit.

Maar gelukkig zijn de tijden veranderd! De meeste wijnhuizen zin nu geprivatiseerd. Er is een jonge generatie wiinmakers opgestaan om
moderne wijnen te maken met groot respect voor lokale druivenrassen zoals de teran en istarska malvazija. Ik bestelde een glas van deze wijn aan de bar en het was liefde op het eerste gezicht.

GEEN PRAATJES
Gewoon een lekker sappige wijn, zonder hout, zonder praatjes, maar wel met complexiteit, frisheid van citrus, licht tropische fruit en een aangename ronde bitter.
Ze bleef perfect overeind met de gerookte zalm, de Kroatische ham en de truffel-chips. Maar ze was vooral vriendelijk en ik kon haar de hele avond drinken.

Dit is de perfecte feestdagenwijn als je er een moet uitkiezen voor een groot gezelschap dat ze de hele avond kunnen drinken. Deze wijn is ook nog eens vegan, geschikt voor eventuele veganistische vrienden.
Vegan bij wijn betekent dat deze is gefilterd met een plantaardig in plaats van een dierlijk product.

Deze allemansvriend is ook nog gastronomisch breed inzetbaar: Van Japans tot gerechtjes met paddenstoelen en lichte sauzen. Serveer de wijn rond tien graden en schenk hem in een taps toelopend, hoog glas. Vorig jaar won deze wijn een medaille bij een wedstrijd van het wijntijdschrift Decanter.

Met deze wijn kun je voor de dag komen!

Medea Malvazija in wijncolumn Barbara Verbeek in de Telegraaf

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.