My Image

Kroatische witte wijn

van autochtone druiven

PP Orahovica Silvanac Zeleni


Silvanac Zeleni is een lichtgroene frisse witte wijn met een zeer fruitig aroma. Het past perfect bij pasta en vis. De combinatie met asperges is legendarisch. Deze wijn is gemaakt van een van de oudste druivenrassen ter wereld waar tegenwoordig nog wijn van wordt gemaakt. Deze druif heeft zijn oorsprong in Kroatië (zie bijzonderheden onderaan deze beschrijving).
Uitspraak: Orahówitsá Silnats lení
Wijnhuis: PP Orahovica
Regio: Slavonië
Druif: Silvanac Zeleni (Ook bekend als Grüner Silvaner en Sylvaner in Oostenrijk en Duitsland.) Het druivenras is bijzonder gevoelig voor terroir (de volledige productieomgeving, waaronder samenstelling van de bodem, de locatie en het klimaat) en kan de premium kwaliteit alleen produceren onder bepaalde condities. Silvanac Zeleni van Orahovica is hier een goed voorbeeld van en vond een uitstekende harmonie van natuurlijke factoren in de heuvels boven Orahovica.
Jaar: 2019
Smaak: Deze wijn heeft een specifieke lichtgroene kleur. Het is een volle witte wijn met specifieke frisheid en een intensief fruitig aroma van abrikoos, dat specifiek is voor Silvanac. De aangename afdronk is zeer lang.
Serveren bij: De wijn past het beste bij pasta, schelpdieren en hoofdgerechten van mooie zoet- en zoutwater vissen. De combinatie van Silvanac Zeleni met verse asperges is bijna legendarisch.
Ideale serveertemperatuur: 10-12 graden Celsius
Type wijn: Premium kwaliteit droge witte wijn
Gecontroleerde vergisting: In roestvrij stalen tanks
Inhoud: 0,75 l
Alcoholpercentage: 13,0 % vol.
Zuren: 6,5 g/l
Suiker: 4,5 g/l
Bijzonderheden: De HGK (Kroatische Kamer van Koophandel), heeft de wijn bekroond met het keurmerk 'Izvorno Hrvatsko' (Kroatische creatie). Slechts 12 wijnen in Kroatië zijn bekroond met dit keurmerk.

De druif Silvanac Zeleni is één van de oudste rassen in de wereld waar tegenwoordig nog wijn van gemaakt wordt. Hij is ontstaan door een natuurlijke kruising van Traminac (Traminer) en de archaïsche druif Oostenrijkse Wit. De druif is afkomstig uit het toen bestaande Oostenrijkse keizerrijk, waarschijnlijk uit Transsylvanië (wellicht is dat waar het zijn naam aan dankt). Later, in de 17e eeuw, werd de druif ook geplant in de Donau regio's, waar het tot in de jaren 70 de meest vertegenwoordigde variëteit was. In het Franse deel van de Elzas tref je de druif zelfs aan in Grand Cru regio’s. DNA-onderzoek vastgesteld dat de voorouder van het oude ras, Oostenrijkse wit (Heunisch weiss), eigenlijk de Kroatische Krapinska Belina (Krapina wit) is, waardoor we vrijuit kunnen zeggen dat de Silvanac Zeleni een Kroatische oorsprong heeft.
EAN: 3 859888 114050

PP Orahovica Silvanac Zeleni

Inspiratie voor een gerecht bij deze wijn:
Orzo met asperges, zeekraal en garnalen

Kaart Orahovica

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Wilt u weten waar u als particulier onze wijnen kunt krijgen? Ga naar onze consumenten pagina.